Film om föräldrar vann pris – ska användas som information i föräldragrupper

Familjerådgivningen inom Region Örebro län fick priset för Bästa sjuk- och hälsovårdsfilm på Swedish Media Festival. Filmen handlar om ett par som blir föräldrar för första gången och hur det påverkar deras relation.

– Det finns många som kan känna igen sig i Familjerådgivningens film om ett par som får sitt första barn. Mellan blöjbyten och vaknätter uppstår missförstånd och det brister i kommunikationen mellan de nyblivna föräldrarna. Och just igenkänningsfaktorn är viktig, menar familjerådgivaren Dan Erlandsson på Region Örebro län.

– Alla par som får barn genomgår en liknande omställning. Sen reagerar man på olika sätt på förändringen. Det här är ett viktigt område att sprida information om. Vi vill visa att det finns hjälp att få om problem uppstår, säger han.

Filmen ska användas som information till blivande föräldrar i föräldragrupper. Men användningsområdena är många och familjerådgivare i andra delar av landet har visat intresse för att använda filmen. Den finns i dag utlagd på ett flertal hemsidor.

Idén till att göra en film kommer från Dan Erlandsson och hans kollegor Stefan Mantler och Nana Johansson. De skrev också manus och var med när filmen togs fram. Projektledare var kommunikatören Kristoffer Pettersson. Filmen är gjord av Strateg och filmbyrån Tant Sara.

I september hölls galan Swedish Media Festival. Familjerådgivningens film var nominerad i fyra kategorier på galan och vann guld i kategorin Bästa sjuk och hälsovårdsfilm och fick en utmärkelse för Bästa målgruppsanpassning.

– Vi är stolta och glada över priset. Det visar att filmen är av en sådan kvalitet att många som ser den förhoppningsvis kommer att ta till sig av innehållet och att igenkänningsfaktorn är så hög att det bidrar till att många bra samtal sker mellan föräldrar som får barn, säger Dan Erlandsson.

,