Konstbunkern får NA:s kulturpris 2018

Kulturkollektivet Konstbunkern i Örebro tilldelas NA:s kulturpris 2018. Konstbunkern består av Patrik Lindberg, Sandra Bandixx, Alexander Creutz, Matilda Andrén, Petter Nilsson, Mark Andersson, Johan Jederbert, Lisa Brunnegård och Emil Öhlund.

 Juryns motiveringen till priset lyder så här:

”Vi har sett dem i nästan alla stadens, och flera av länets, gallerier. Vi har sett dem på Open Art, vi har till och med sett dem på pubar som Ölhallen och klubbar som Mono.

Där många andra valde att lämna, valde de att stanna kvar och med hjälp av kraften i ett kollektiv föra in ny energi i den lokala konstscenen.

Årets kulturpristagare har skapat en dynamisk kulturarena som fungerar som dragningskraft på andra unga konstnärer. De har gett Örebro en air av framtidsoptimism och nytänk.”

Juryn för kulturpriset bestod av Sofia Gustafsson, kulturredaktör NA, Anders Nilsson, chefredaktör NA, Cecilia Ekebjär, kulturchef Mittmedia och Carina Tenor, kultur- och nöjesjournalist NA.

Precis som förra året fick NA:s läsare nominera kandidater till kulturpriset. Ett 70-tal nomineringar har lämnats in.

– Det har varit ett gediget arbete för juryn då det finns så mycket bra kultur i Örebro län, säger Anders Nilsson, chefredaktör på NA.

Priset är på 50 000 kr och delas ut vid en kulturfest för länets kulturarbetare på Hjalmar Bergmanteatern den 15 november.