Trafikverket åker på “logistikresa” genom länet

Örebro län erbjuder goda förutsättningar för gods- och logistikverksamhet, vilket Trafikverkets styrelse kommer att få se på nära håll. Vid ett två dagar långt besök kommer styrelseledamöterna att få ta del av verksamheter vid några av länets gods- och logistikföretag. Trafikverket i Region Öst arrangerar i samarbete med Region Örebro län besöket.

På morgonen den 24 oktober anländer delegationen från Trafikverket, med ordförande Mats Sjöstrand och generaldirektör Lena Erixon i spetsen, till Örebro. Efter ett inledande styrelsemöte ger de sig ut på en rundtur i delar av Örebro län. Stopp sker på följande platser:

  • Greencargo, inklusive rangerbangården, Hallsberg
  • Trafikplats Brändåsen safe park, Brändåsen
  • Elektro Skandia centrallager, Örebro
  • Bussightseeing genom Pilängen, Örebro

Som avslutning på besöket anordnas ett möte med rubriken Tåglogistik och inriktning på behov av längre godståg.

– Att Trafikverket besöker vår region för att titta på hur vi arbetar med hållbar logistik är ett kvitto på att vårt fokus varit rätt. Vårt långsiktiga arbete har lett till flera tusen nya arbetstillfällen. För att lyckas krävs ett god samverkan mellan Region Örebro län, kommunerna och Trafikverket. Nu tar vi tillsammans med universitetet och deras nya center för hållbar logistik nästa steg för att utveckla framtidens logistiklösningar, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande.

– Logistik och godstrafik är centrala frågor för Trafikverket. Örebroregionen är rankad som nummer 1, tillsammans med Göteborg när det gäller logistik i Sverige. Jag är därför glad att styrelsen valt att besöka Örebro och Hallsberg för årets studieresa, säger Magnus Persson, senior rådgivare inom Region Örebro län och ledamot i Trafikverkets styrelse.

– Kraven på vårt transportsystem ökar med en ökande mängd gods. Därför är investeringar i godsstråk prioriterade för Trafikverket mellan 2018-2029. Satsningarna ska möta näringslivets behov men också de transportutmaningar som finns i Sverige på kort och lång sikt. Örebro är i detta sammanhang en viktig knutpunkt, säger Einar Schuch, regiondirektör på Trafikverket.

källa: Trafikverket