Örebroapp håller koll på bäst före-datum – minskar matsvinnet

En tredjedel av all mat som produceras kastas bort. Enligt Adam Vikström, vd och en av grundarna bakom örebrobaserade foodtech-bolaget Deligate, är den vanligaste anledningen att mat kastas inom dagligvarubutiker att varorna hinner passera sitt utgångsdatum innan de upptäcks. Detta problem har bolaget adresserat och löst med sitt digitala system för datumkontroll. Under senaste året har bolaget expanderat kraftigt, som idag samarbetar med 320 matvarubutiker i Sverige, Norge och Danmark.

– Applikationen håller koll på alla bäst-före-datum och talar om för butikspersonalen vilka produkter som behöver kontrolleras och när. Med vår lösning säkerställer man att alla produkter upptäcks i tid, och kan därmed åtgärdas genom att prissänkas, tillagas eller skänkas, säger Adam Vikström.

Nu inleder bolaget ett samarbete med Coop Nord, bestående av drygt 70 butiker i Norrland.

– Appen underlättar för oss i butik att ta tillvara på all den goda maten. Det handlar om butiksekonomi men också om vår miljö, säger Faouzi Makso, stormarknadschef på Stora Coop i Umeå.

Utrullningen till resten av kedjans butiker har redan påbörjats och beräknas vara färdig inom ett par månader.

-Vi är fantastiskt stolta över möjligheten att få samarbete med Coop Nord, som har ett modernt och framåtsträvande förhållningssätt till sitt arbete. Varje dag startar vi igång nya butiker och ser hur mer och mer mat räddas från att hamna i soptunnan, vilket var visionen när vi startade detta”, säger Adam Vikström.
Deligate startades 2016 och samarbetar idag med drygt 320 butiker i Sverige, Norge och Danmark. För bara ett par veckor sedan tecknade man även avtal med den danska dagligvarukedjan Løvbjerg.

– Vi ser att behovet av lösningar som bekämpar matsvinnet bara växer och växer inom dagligvaruhandeln, vilket gjort att vår utlandslansering gått betydligt snabbare och med bättre genomslag än förväntat”, säger Lukas Wallströmer, försäljningsansvarig på Deligate.