Textilia blir delägare i re:newcell – satsning på återvinning av kvalitativa textilfibrer

Textilia, med huvudkontor i Örebro, har länge arbetat sida vid sida med modeindustrin i jakten på mer miljömässigt hållbara textilier där den sista pusselbiten kring återvinning av textilfibrer länge har varit svår att finna. Fram tills nu. re:newcell är världens första skalbara lösning för återvinning av kvalitativa textilfibrer inom modeindustrin där Textilia nu väljer att gå in som delägare.

– Vi har länge haft våra ögon på re:newcell och deras arbete med att skapa nya textilfibrer av gamla textilier. Vårt beslut att investera i re:newcell är ytterligare ett sätt för oss att ta ansvar i denna viktiga fråga. Som en av Sveriges största inköpare av textilier för vård och omsorg måste vi helt enkelt vara med och främja utvecklingen av återvinning av textilfibrer, meddelar Fredrik Lagerkvist, VD på Textilia.

Genom att Textilia tillsammans med en rad andra stora partners investerar i re:newcell möjliggörs utökning av befintlig verksamhet samt prospektering av nästa fabrik.

”Vi är mycket glada att Textilia valt att gå in som delägare i re:newcell. Förutom att vi nu kan snabba på vår kapacitetsuppbyggnad kan vi också dra nytta av en branschledares erfarenheter och kunskap. Cirkulär ekonomi handlar om att länka samman slutanvändare och råvaruleverantör. Det är precis en sådan länk som Textilias investering skapar.” säger Mattias Jonsson, VD på re:newcell.

Re:newcell har utvecklat en världsunik återvinningsprocess för textil i industriell skala. I processen används textilavfall av bomull och andra cellulosafibrer som råvara för att producera ark av ren, naturlig och biologiskt nedbrytbar re:newcell-massa. Massan går sedan tillbaka in i den vanliga textilvärdekedjan genom att förädlas till högkvalitativa textilfibrer som viskos och lyocell. På detta sätt skapar re:newcell ett cirkulärt flöde av material, med stora vinster för miljö och klimat som resultat. Re:newcell öppnade sin första fabrik 2017 i Kristinehamn, och planerar under de kommande åren investera stort i utökad kapacitet.