MP föreslår kulturgaranti i grundskolan – “Barns tillgång till kultur är en klassfråga”

Miljöpartiet de gröna i Örebro kommun föreslår en kulturgaranti för kommunens grundskoleelever. Förslaget skulle innebära att alla grundskoleelever i Örebro kommun en gång per termin skulle få ta del av en professionell scenkonstupplevelse per termin.

– Idag är det upp till varje rektor eller många fall varje lärare om barnen ska få komma iväg på en konsert eller en föreställning. Om du som grundskoleelev inte har föräldrar som gillar kultur eller vuxna på din skola som tycker att det är viktigt så kommer du inte att komma i kontakt med professionell scenkonst säger Niclas Persson, språkrör och talesperson i skolfrågor.

– Barns tillgång till kultur är en klassfråga idag och vi tycker att skolan behöver ta ett ansvar för att komma till rätta med det.

Miljöpartiet de gröna i Örebro kommun ser också att det kommer att behövas satsningar på den offentliga kulturen och en samordning med regionen.

– Regionen har höga ambitioner för sina kulturinstitutioner men ska vi garantera skolbarn en kulturupplevelse per termin måste den offentliga kulturen står stark och är tillgänglig för alla. Häromveckan kunde vi läsa att Örebro länsteater varslar hälften av sin ensemble på 8 personer och det oroar såklart säger Niclas Persson

, ,