Regionen: Dags för riskgrupper att vaccinera sig – influensatiden är här

Nu är det återigen influensatider och många äldre personer, gravida och personer med kroniska sjukdomar riskerar att bli svårt sjuka i influensa.

– För att minska risken att bli allvarligt sjuk och behöva sjukhusvård vill vi särskilt uppmana personer som tillhör en riskgrupp att vaccinera sig,säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

För alla som tillhör en riskgrupp är influensavaccinationen gratis. De som inte tillhör en riskgrupp men vill undvika att få säsongsinfluensa kan självklart också vaccinera sig, men då får betala 180 kronor.

För att ha ett skydd mot influensan måste man vaccinera sig inför varje säsong. Skyddet räcker bara ett halvår. Viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong. Årets influensavaccin i vårt län ger skydd mot fyra olika influensastammar. Tidigareår har vaccinet skyddat mot tre stammar.

– Vaccinering ger inte ett 100% -skydd. Men om man insjuknar i influensa trots att man vaccinerat sig, brukar man inte bli lika svårt sjuk.

Vaccineringen börjar i november.