En dag då litteraturen är i fokus – “ett vindlande litterärt smörgåsbord”

Litteraturens Lördag arrangeras i år den 17 november på stadsbiblioteket.  Arrangörer är Samfundet Örebro Stads- och länsbiblioteks Vänner och Örebro Stadsbibliotek med stöd av Örebro kommun, Region Örebro län och Adolf Lindgrens stiftelse. 
“Drygt femtio bokbord har dukats upp till ett vindlande litterärt smörgåsbord med ett rikt utbud för alla smaker. På de fyra scenerna inne i biblioteket framträder författare under hela dagen”, skriver arrangörerna. 

På författarscenen, intill entrén, äger öppningsceremonin rum,10.30 med Martin Dyfverman, ordförande i Samfundet Örebro Stads- och länsbiblioteks Vänner samt invigningstal av Örebro Konserthus konstnärlige ledare Gregor Zubicky. Därefter, från 11.00 och framåt, kommer Martin Dyfverman och Gunnela Björk att samtala med och intervjua några av de närvarande författarna, fram till cirka 15.30 då det blir prisutdelning i skrivartävlingen Digit och Samfundet Örebro Stads- och länsbiblioteks Vänner delar ut sitt hedersomnämnande. Final med avslutningsord av Arne Johnsson. 

På barnscenen Zonetten, finns bland annat Caroline Pekkala, Nada Novovic och Lise-Lotte Hellberg som framför dramasagor: “Vilda bebin får en hund”, skriven av Barbro Lindgren, samt Barnboksslottet som tar barnen till en plats där ingenting är omöjligt och låter dem upptäcka sitt eget barnboksslott med hjälp av färgstarka bilder. 
Stafflimålning med Kulturskolan pågår hela dagen på barnboksavdelningen. 

I historiska rummet möter vi Bernadottesamfundet, David Lindén, Jan-Erik Björk från föreningen FINNSAM som berättar om Finnbygder i Kilsbergen, Lokalhistoriska Sällskapet som presenterar sin årsbok “Att gå över gränsen: Brott och Straff i Örebro län” – en kriminalhistorisk odyssé genom tiderna, Björn Sundin om Samhällsbygge pågår och Björn Bihl från Karlstad universitet som föreläser om dialektala drag i Gustaf Frödings annars riksspråkliga diktning. 

I Berättarrummet, lite längre ner i biblioteket pågår under hela dagen tio olika programpunkter med författare som berättar om och läser ur sina böcker. Där kan man bland annat lyssna på An1 Förlag med Anette Holm och Jyrki Suominen, Eva B Magnusson, Arziv Suhak och Agneta Wistrand Rosendal. Anita Maria Karlsson, Noras kulturpristagare i år, berättar om sin forskning om “obemärkta mödrar”
Med mera! 

På andra sidan Olof Palmes torg, på Teatercaféet, berättar Gunnela Björk, Astrid Lindén och Sylwia Rakowska om och läser ur författaren, städerskan och Karlskogabon Maja Ekelöfs bok. Rapport från en skurhink. Maja Ekelöf skulle ha fyllt hundra år i år och programmet är en hyllning till hennes författarskap.

,