Dags för Länets konst – i år med en ungdomssatsning på Tegelbruket

Länets konst är en jurybedömd salong som är öppen för alla som är verksamma inom konst och har anknytning till Örebro län. Både proffs och amatörer är välkomna att lämna in. Också alla tekniker är välkomna; måleri, skulptur, teckning, fotografi, grafik, video, textil eller installation. Nytt för i år är att det också finns en ungdomsklass – Länets konst Ung för konstnärer mellan 16 och 25 år. Länets konsts öppna salong kommer att visas på Örebro slott, medan LK Ung visas på Tegelbruket.

Tegelbruket är en pulserande mötesplats och smältdegel för Örebros unga. Jens Hellman som jobbar på Tegelbruket och studieförbundet Sensus tycker att det är spännande och bra att få in konsten på Tegelbruket.

– Det kan nog bli en lite annorlunda utställning med olika typer av konst mitt inne i våra verksamhetslokaler. Det är ju helt nytt med LK ung, därför är det svårt att veta hur många som kommer att lämna in, vi vet alltså ännu inte hur stor utställningen kommer att bli säger Jens Hellman.

I första hand kommer konsten att visas i biblioteket och i korridorer runt Tegelbrukets café. Men kanske kan LK ung också dyka upp i boxningshallen och på andra oväntade platser. Redan kvällen före vernissagen på Kulturnatten den 23 november kan man förhandstitta på konsten som redan då hänger uppe.

– Det blir som en smygöppning med den utställda konsten mitt bland all annan kultur som dans och musik som kommer fylla hela Tegelbruket den kvällen.

Från länsmuseets sida ser man mycket positivt på samarbetet.

– Nu när museet är stängt för renovering är det ett perfekt tillfälle för oss att göra utställningar på nya platser säger Marcus Drotz, enhetschef på länsmuseet och ansvarig för utställningsverksamheten. Det är roligt och viktigt för oss att möta unga konstnärer och kulturutövare och Tegelbruket är en spännande och ny plattform för oss.

Först under vecka 46 då inlämningen sker blir det klart hur många som vill vara med, både i LK ung och den vanliga öppna klassen. Alla konstnärer lämnar in samtidigt, sedan inför juryns bedömning kommer uppdelningen i klasser ske.

Juryn består av ett litet antal personer med god vana av att titta på och ta ställning till konst. Vem som ingår i juryn är hemligt fram till invigningen – först då avslöjas vem som valt ut verken i årets utställning. I bedömningen får juryn inte veta vem som ligger bakom konstverken då varken kön eller namn på konstnären redovisas när jurymedlemmarna gör sin bedömning.

Öppna klassen i Länets konst visas i Vasasalen på Örebro slott, en konsekvens av att länsmuseets på Engelbrektsgatan är stängt för renovering.

Hållpunkter
Inlämning: 12-14 november.
Presentation av antagna konstnärer, båda klasserna: 16 november eftermiddag,  på olm.se och Facebook.
Invigning: 24 november 14.00, både på Örebro slott, Vasasalen och Tegelbruket samtidigt.

,