Oboisten Josef Wijk får utmärkelsen Årets nykomling till Hjalmar Bergmans minne

Årets nykomling 2018 till Hjalmar Bergmans minne tilldelas oboisten Josef Wijk. Priset är ett stipendium på 5 000 kr som delas ut till en eller flera personer som står i början av sin konstnärliga bana. Syftet är att främja personens utveckling inom kulturområdet.

I år tilldelades oboisten Josef Wijk priset under konserten SkRiKa – Drömmar med Svenska Kammarorkestern och Karolinska gymnasiets estetelever. Priset delades ut av Kulturnämndens vice ordförande Linda Palmbrandt och Lars Hilmersson, verksamhetschef på Kulturskolan.

Motiveringen lyder:

“Josef är en ambitiös och målinriktad oboist med en ovanligt stor musikalisk talang. Han började spela oboe på Örebro Kulturskola och jobbade sig tidigt upp till en hög nivå. Redan som 14-åring blev han antagen till landslaget i Blåsmusik, Västra Götalands Ungdomssymfoniorkester och kulturskolans fördjupningslinje.

I januari i år tävlade Josef i Polstjärnepriset och fick en tredjeplats. Nu i augusti var han solist med Svenska Kammarorkestern på Önskekonserten i Örebro. Oavsett var Josef spelar är han alltid en fin ambassadör och inspiratör för kulturskolan och instrumentet oboe.

Nu satsar Josef mot musikerutbildningen på musikhögskolan och sedan vill han vidare ut i världen med sitt musicerande. Vi förutspår honom en lysande karriär som oboist.”

Detta är det tredje året som priset till årets nykomling delas ut. Priset har tidigare gått till:

Shervin Kiani (Dans) 2016

Edita Dervisevic (Dans) 2017

foto: Ola Åkerlund