Här är de nominerade till årets Byggnadspris

Nu är nomineringarna till årets Byggnadspris färdiga. Även i år är fyra unika projekt nominerade. Byggnadsnämnden i Örebro kommun har delat ut priset i sin nuvarande form sedan 2001. Den 20 december klockan 11.00 hålls en prisceremoni där årets vinnare presenteras.

Byggnadsnämnden i Örebro kommun har valt att lyfta fram fyra olika projekt uppförda det senaste året. Ett förtätningsprojekt som omfattar både renovering av en äldre byggnad och ett nytt bostadshus, en ny kontorsbyggnad, ett renoverat jugendhus och ett flerbostadshusprojekt. Det projekten har gemensamt är att de är genomförda med omsorg och stor skicklighet.

Genom nomineringen av de fyra byggnaderna vill man inspirera beställare och arkitekter i framtida projekt och förmedla kunskap inom byggande som gynnar den som nyttjar byggnaden och staden som helhet.

– I år är det extra roligt att lyfta fram goda exempel på byggande i kommunen eftersom vi under 2018 tagit fram en helt ny strategi för arkitektur och byggande, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun.

De nominerade projekten till Byggnadspriset 2018 är

  • Det renoverade jugendhuset kv. Tingshuset 13. Olaigatan 32A. Beställare: Lindin Förvaltning. Arkitekt: Arcona Byggkonsult.
  • Förtätningsprojektet gamla brandstationen, kv. Brandstationen 6. Kyrkogatan 16. Beställare: John Ekström Bygg. Arkitekt: White.
  • Kontorsbyggnaden Epiroc, kv Signalen 8Klerkgatan 21. Beställare: Epiroc. Arkitekt: White (byggnad), Sweco (inredning).
  • Flerbostadshusprojektet, kv Glidplanet 2 och 3. Termikgatan 21–27. Beställare: Järngrinden, Mjöbäck Entreprenad. Arkitekt: Semrén och Månsson arkitekter

Om byggnadspriset

Örebro kommuns byggnadspris delades ut för första gången 2001 i sin nuvarande form. Redan 1981 instiftade kommunen ett ombyggnadspris. Under arkitektåret 2001 fick priset den bredare målgrupp det har idag. Kommunen vill bredda diskussionen om arkitekturen och samhällsbyggandet genom att lyfta fram goda exempel. Syftet är att stimulera byggandet av en estetiskt, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad. Priset består av en bronsplatta utformad av konstnären Rune Nordström.

källa/ foto: Örebro kommun

,