Rekord i oktober för hotellnätter – stort antal evenemang bakom framgången

I oktober slogs alla tiders hotellrekord för Örebro kommun. När SCB publicerade sin månatliga statistik noterades över 34 000 sålda rum, långt över de tidigare rekordnoteringarna. Den exakta siffran landade på 34 064 sålda rum vilket är den högsta noteringen för en enskild månad i Örebro någonsin.

– Normalt sett brukar antalet sålda rum ligga på runt 30 000 per månad. Så det är inte bara ett rekord, det är en månad som sticker ut ordentligt, berättar Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

Jämfört med oktober 2017 hamnade ökningen på nära nio procent medan kapacitetsutnyttjandet (beläggningsgraden) uppgick till nära 75 procent. Det är långt över riksgenomsnittet. På vardagarna var det nära 82 procent, vilket var högst i hela landet.

– Ja, vi hade till och med ett högre kapacitetsutnyttjande än Stockholm. Jag tror aldrig att jag sett något liknande tidigare, säger Björn Fransson.

Ökningen ligger jämnt fördelad över hela månaden och bakom de positiva siffrorna döljer sig ett stort antal arrangemang.

– Oktober månad var en mycket stark månad för Örebro som mötesstad. Vi hade flera kongresser och möten inom vårdsektorn. Men också Site Visiondagarna och Heyou, Sveriges största evenemang inom sociala medier och inte minst Disco-VM, säger Pernilla Körberg Törnqvist, chef på Örebro Convention Bureau med uppdrag att locka fler möten och evenemang till Örebro.

Även Örebrokompaniets egna höstlovssatsning med konceptet Spökstaden föll väl ut. Nära 200 evenemang under vecka 44 drog ett stort antal besökare från när och fjärran och i centrala Örebro ökade antalet sålda rum med tio procent under veckan.

, ,