100-åriga Gerd Göran ställer ut på konsthallen – invigningstalare är Ernst Kirchsteiger

Konstnären Gerd Göran från Hällefors firar ett långt konstnärskap och sin 100-åriga födelsedag med att ställa ut på Örebro konsthall.  Gerd Göran medverkar vid vernissagen 19 januari och invigningstalare är Ernst Kirchsteiger.

Om utställningen:
Gerd Göran 100 är en utställning om 80 års skapande. Hennes konstnärskap sträcker sig över en lång tid från Konstindustriella skolan i Stockholm (nuvarande Konstfack) 1936. På 1950-talet vann hon flera nordiska mönstertävlingar och hade många uppdrag som mönsterdesigner. Från 1960 övergick hon till ett fritt skapande i måleri och textil och har genom åren fram till i dag ställt ut i separat- och samlingsutställningar över hela landet. Med sina färgstarka och levande bilder och textiler, ofta med naturmotiv, har hon etablerat sig som en älskad konstnär, inte minst under senare år när hon har lyfts fram som mentor och inspiratör i svensk TV av Lars Lerin och Ernst Kirchsteiger. Nyligen installerades ett större konstverk av henne, ”Näthat”, på Karlstads universitet.

Gerd Göran är unik i sin förmåga att kunna förnya sig helt fram till sin 100-årsdag och hennes konst förmedlar en djup livsglädje. Den skapande kreativitetslusten har också drivit henne till anpassning och överskridande av en allt sämre syn.

Viktigt är att utställningen inte bara är retrospektiv utan visar många verk från de sista 10 åren fram till i dag.

Utställning: 100
19 januari–10 mars.

Vernissage: lördag 19 januari kl. 12–16. Kl. 13 invigningstalar Ernst Kirchsteiger.

Gerd Göran kommer att medverka under vernissagedagen 19 januari.