På Hindersmässan, onsdag den 23 januari klockan 10-17 blir det en framtidsdag för lantbruket i Örebro län. Mötet hålls i Lantmännens tidigare lokaler på Aspholmen, Skvadronvägen 11.
“Produktionen av livsmedel ska öka i Sverige och framförallt självförsörjningsgraden. Det sägs i den nationella och regionala livsmedelsstrategin. Samtidigt har vi upplevt en extrem värme och torka i sommar med kraftigt minskad skörd och lönsamhet för många lantbrukare. Men vi ser en framtid för Den gröna näringen – såväl hos primärproducenterna som i förädlingsledet. Nya produkter och produktionssätt kommer fram i klimatets spår och genom intåget av ny teknik. Matkulturen har också en stor betydelse för regionens identitet och besöksnäring”, enligt arrangören LRF.
– Jag har personligen väldigt stora förväntningar och förhoppningar om att framtiden ska bli bättre. Jag är stensäker på att mat kommer att ätas i stora mängder även i framtiden, säger Per Willén, ordförande för LRF i Örebro län och tillägger:
– Jag är också säker på att den gröna kol-atomen kommer att vara nyckeln till vår framtida energiförsörjning. Att vara företagare i den gröna sektorn kommer att vara eftersträvansvärt i framtiden.
– SMHI och universitetet kommer med robotar och artificiell intelligens för att visa på innovation i jordbruket. Vi pratar också extremväder, matkultur, export, och turism. Men huvudnumret är maten – våra livsmedel.
Hela programmet:
FRAMTIDSMÄSSA 23 januari 2019
Plats: Lunchgården, Hörsalen, vån 2, Skvadronvägen 11, Örebro (fd Örebro Lantmäns HK)
10.00 Välkommen – ett avstamp för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län
Per Willén, LRF
10.15 Innovation inom lantbruket: ”Robotar och AI kliver in i lantbruket”
Alfred Nobel Science Park / SMHI
11.00 Klimatutmaningen med extremväder:
Länsförsäkringar / SMHI
11.30 Lokal matproduktion, export och Matkultur:
Grythyttan, Hushållningssällskapet, Ica Maxi
12.15 Lunchpaus
13.00 Välkommen – ett avstamp för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län
Per Willén, LRF
13.15 Samverkansplattformen som blev ett kluster:
Länsstyrelsen, Region Örebro, Agro Öst och LRF
14.00 Lokal matproduktion, export och Matkultur:
Grythyttan, Hushållningssällskapet, Ica Maxi
14.45 Matens betydelse för upplevelseturismen
Katrinelunds gästgiveri och sjökrog
15.30 Innovation inom lantbruket: ”Robotar och AI kliver in i lantbruket”
Örebro Universitet / SMHI