Framtidsdag för lantbruk hålls på Hindersmässan – “betydelse för regionens identitet och besöksnäring”

På Hindersmässan, onsdag den 23 januari klockan 10-17 blir det en framtidsdag för lantbruket i Örebro län. Mötet hålls i Lantmännens tidigare lokaler på Aspholmen, Skvadronvägen 11.

“Produktionen av livsmedel ska öka i Sverige och framförallt självförsörjningsgraden. Det sägs i den nationella och regionala livsmedelsstrategin. Samtidigt har vi upplevt en extrem värme och torka i sommar med kraftigt minskad skörd och lönsamhet för många lantbrukare. Men vi ser en framtid för Den gröna näringen – såväl hos primärproducenterna som i förädlingsledet. Nya produkter och produktionssätt kommer fram i klimatets spår och genom intåget av ny teknik. Matkulturen har också en stor betydelse för regionens identitet och besöksnäring”, enligt arrangören LRF.

– Jag har personligen väldigt stora förväntningar och förhoppningar om att framtiden ska bli bättre. Jag är stensäker på att mat kommer att ätas i stora mängder även i framtiden, säger Per Willén, ordförande för LRF i Örebro län och tillägger:

– Jag är också säker på att den gröna kol-atomen kommer att vara nyckeln till vår framtida energiförsörjning. Att vara företagare i den gröna sektorn kommer att vara eftersträvansvärt i framtiden.

– SMHI och universitetet kommer med robotar och artificiell intelligens för att visa på innovation i jordbruket. Vi pratar också extremväder, matkultur, export, och turism. Men huvudnumret är maten – våra livsmedel.

Hela programmet:

FRAMTIDSMÄSSA 23 januari 2019

Plats: Lunchgården, Hörsalen, vån 2, Skvadronvägen 11, Örebro (fd Örebro Lantmäns HK)

10.00 Välkommen – ett avstamp för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län

Per Willén, LRF

10.15 Innovation inom lantbruket: ”Robotar och AI kliver in i lantbruket”

Alfred Nobel Science Park / SMHI 

11.00 Klimatutmaningen med extremväder:

Länsförsäkringar / SMHI

11.30 Lokal matproduktion, export och Matkultur:

Grythyttan, Hushållningssällskapet, Ica Maxi

12.15 Lunchpaus

13.00 Välkommen – ett avstamp för ökad livsmedelsproduktion i Örebro län

Per Willén, LRF

13.15 Samverkansplattformen som blev ett kluster:

Länsstyrelsen, Region Örebro, Agro Öst och LRF

14.00 Lokal matproduktion, export och Matkultur:

Grythyttan, Hushållningssällskapet, Ica Maxi

14.45 Matens betydelse för upplevelseturismen
Katrinelunds gästgiveri och sjökrog

15.30 Innovation inom lantbruket: ”Robotar och AI kliver in i lantbruket”

Örebro Universitet / SMHI