Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson-koncernen, huvudtalare på Food Tech

Nu står det klart att Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson-koncernen, axlar rollen som keynote speaker under Food Tech 2019. – Matbranschen är en bransch som behöver förändras, säger hon.

Food Tech 2019 anordnas i samarbete mellan Alfred Nobel Science Park och branschtidningen Dagens Industri. Målet med eventet är att lyfta innovationer, digitalisering och teknisk utveckling inom livsmedelskedjan.

Huvudtalare, keynote speaker, blir Mia Brunell Livfors som har lång erfarenhet från näringslivet i Sverige. Hon började arbeta inom Kinnevik i början av 1990-talet och blev finanschef i MTG (Modern Times Group) och senare vd för Kinnevik en bit in på 2000-talet. I juni 2015 utsågs hon till vd för Axel Johnson och har i dag flera styrelseuppdrag i bolag som Axfood, Dustin och Åhlens.

Två gånger, 2007 och 2016, har Veckans Affärer listat henne som Sveriges mäktigaste kvinna inom näringslivet.

Hon berättar att hon ser flera spännande trender inom matbranschen just nu.

– Digitaliseringen, framför allt, men också alla nya sätt att handla mat på ­– och inte minst alla spännande bolag som jobbar med matsvinn. Det är också intressant att se hur konsumentpreferenserna ändras i och med en ökad medvetenhet kring hälsa och miljö, säger Mia Brunell Livfors.

Kan du ge ett smakprov på vad du kommer prata om under Food Tech 2019?

– Jag kommer att prata om att konsumtionsvanorna sannolikt kommer att förändras mycket när vi går online, detta ser vi redan exempel på som ”unbundling of shopping behaviour”. Jag kommer också tala om utmaningen med att förändra konsumentbeteende när det kommer till mat och styrkan av ett fysiskt distributionsnät, butiksnätet, för snabba leveranser till konsument.

Vilka är de stora utmaningarna med digitaliseringen inom matbranschen?

– Jag ser mest möjligheter. Matbranschen är en bransch som behöver förändras, sett ur ett globalt perspektiv, och digitaliseringen kommer att kunna ha en inverkan där. Men givetvis finns det utmaningar, som till exempel att låga bruttovinstmarginaler och komplex logistik gör modellen svår och att övergången till det digitala går långsammare än i andra branscher på grund av att det är svårt att förändra kundbeteenden.

Annika Grälls, profilområdesansvarig för Mat och måltid på Alfred Nobel Science Park och grundare av Food Tech-eventet, ser fram emot Mia Brunell Livfors medverkan.

– Mia Brunell Livfors har vid två tillfällen blivit utnämnd till näringslivets mäktigaste kvinna. Det ska bli jätteintressant att få höra hur hon ser på foodtech: Vad finns det för möjligheter och utmaningar och vad innebär det för de olika aktörerna på marknaden? Ta chansen att få en unik inblick i branschen ­– kom till Food Tech 2019 och lyssna på Mia Brunell Livfors, säger hon.

Food Tech 2019 arrangeras i Örebro Konserthus den 18 mars.

källa: Food Tech