Studenter tar fram app för att bedöma och kvalitetssäkra smaken på mat

Två studenter vid Örebro universitet ska under våren ta fram en app som forskare, kockar och andra i livsmedelsbranschen ska kunna använda för att bedöma och kvalitetssäkra smaken på mat.

Emma Pettersson och Lukas Lindgren läser sista terminen på Systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet. De kommer under våren att samarbeta med IT-företaget Knowit för att bygga en app som ska fungera i både läsplattor, mobiltelefoner och datorer. Tanken är att appen ska kunna användas för att bedöma egenskaper som till exempel smak, konsistens, känsla och utseende på olika typer av mat och livsmedel.

De jobbar på uppdrag åt bland annat Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet. Han forskar på sensorik, och använder redan i dag olika metoder för att låta försökspersoner beskriva mat. Ofta är det pappersenkäter eller enklare webbformulär som gäller när konsumentgrupper ska delta i studierna.

– Det skulle vara fantastiskt om vi kunde genomföra våra enkäter med ett digitalt verktyg som är användarvänligt för konsumenterna och gärna också kunna statistiskt analysera samt presentera resultatet i anslutning till undersökningen.

Anders Johnson från Rejmes Restaurang, som förra årets var en av åtta finalister i den prestigefulla tävlingen Årets Kock, är en annan av de uppdragsgivare som studenterna kommer att jobba åt. Liksom Helens Glutenfria i Örebro, ett bageri som nu hoppas kunna hitta nya vägar att testa produkter.

– Våra kunder vill ha mindre fett och socker, och färre tillsatser och därför jobbar vi mycket med att ta fram nya produkter i vårt bageri. Men hur vet man att det är gott?, säger Emil Wallin, säljare på Helens Glutenfria.

För studenterna innebär uppdragsgivarnas önskemål att jobbet både blir svårare ­ – och roligare.

– Det var en av anledningarna till att jag sökte till detta projekt. Det gör det hela lite mer verkligt att faktiskt få vara med om hur det går till från idé till produkt med en riktig uppdragsgivare, säger Emma Pettersson.

källa/foto: Örebro universitet

,