Så var turiståret 2018 – stor ökning av antalet gästnätter

Norrmännen älskar Örebro. Det har varit en sanning under många år, men aldrig tidigare har så många besökare från vårt västra grannland noterats under ett enda år. Men även kineser, tyskar, schweizare och en stabil ström med svenskar bidrog till att Örebro under 2018 slog flera besöksrekord.

SCB:s statistik visar på rekordsiffran 70 068 norska gästnätter på hotell, camping och vandrarhem i Örebro under 2018. Majoriteten bodde på camping, där Gustavsvik stärker sin ställning som en av norrmännens stora semesterfavoriter i Sverige. Ökningen jämfört med 2018 är smått fantastiska 37 procent, vilket motsvarar nära 20 000 fler norska gästnätter.

– Vi har i flera år målmedvetet arbetat för att bearbeta den norska marknaden tillsammans med Gustavsvik och Visit Sweden. Även om delar av förklaringen är en allmänt ökad norsk turism i Sverige, har Örebro en klart bättre utveckling än de flesta andra regioner, kommenterar Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

Vid sidan om Norge är Kina den marknad som växer snabbast. Totalt 14 150 kinesiska gästnätter noterades i Örebro under 2018, en ökning med över 4 000 nätter, eller 41 procent.

– Kineser är nu den största utländska gruppen på hotell i Örebro. För bara fem år sedan hade vi 600 kinesiska gästnätter, nu är de över 14 000! Det är en utveckling vi aldrig ens hade vågat drömma om, säger Fransson.

, ,