Lokal och internationell konst på nya Karlslundsgården

När de boende på nya Karlslundsgården nu ska flytta in möts de inte av tomma väggar, utan av en hemtrevlig miljö med en bredd av konstverk av både riktigt lokala Karlslundskonstnärer och av erkända europeiska.

Johan Norling, konstintendent på Örebro konsthall, har jobbat sedan i november med konsten till Karlslundsgården.

– Jag har inventerat befintlig konst i kommunens ägo, köpt in nytt och nu placerat ut 106 verk i Karlslundsgården. Det är en otrolig bredd. Det är måleri, fotografi, grafik och skulptur och även en bredd i tid. Det finns verk från 50-talet och framåt, något som vi åstadkommit tack vare Örebro kommuns konstsamling att hämta ur, säger Johan Norling.

Konsten följer teman på olika våningar. Terakotta, mylla, växtlighet, sol och himmel är färgteman som går igen i inredningen och konst.

Bland de lokala verken finns riktigt lokala exempel från exempelvis Agnes Thor, fotograf som är född och uppvuxen i Karlslund och Dragomir Rajkovic, som är Karlslundbaserad konstnär. Men det finns också europeiska konstnärer representerade som kan få konstintresserade att lyfta på ögonbrynen, bland annat Ragnar Kjartansson och Santiago Mostin.

På ett vård- och omsorgsboende, där det finns behov som är viktiga att möta, finns det vissa utmaningar med att välja konst.

– Bland annat kan det handla om att ta hänsyn till personer med synnedsättning eller demens. Att hänga konst på ett vårdboende handlar också om den viktiga aspekten att göra det hemtrevligt. Det ska vara dynamik i bilderna, de ska se olika ut. Viktigt att tillägga är också att alla kommer inte gilla allt, men alla kan gilla något, säger Johan Norling.