Skräddarsyr utbildning för jobb inom industri

Det går väldigt bra för regionens industriföretag, men de saknar utbildad arbetskraft att anställa. Därför skapar nu Örebro kommun, Teknikcollege och lokala industriföretag tillsammans en helt ny vuxenutbildning till Verkstads- och maskinoperatör, skräddarsydd efter företagens behov.

Det går väldigt bra för svensk industri. Men höga pensionsavgångar och för få ungdomar som söker sig till branschen skapar ett uppdämt behov av utbildad arbetskraft.

För att fler ska få upp ögonen för jobb inom industrin satsar nu Örebro kommun i samarbete med Teknikcollege och 15 av regionens industriföretag på att skräddarsy en lokal industriutbildning till ”Verkstads- och maskinoperatör” för vuxna.

För att utforma kursplanen bjöd Teknikcollege in regionens industriföretag till dialog om vilka kompetenser de söker, och vad utbildningen behöver innehålla för att säkra deras framtida kompetensförsörjning.

– Det här en riktigt bra möjlighet att utbilda sig mot en bransch som skriker efter folk. Vi har kokat ner utbildningen till 42 intensiva veckor. Eleverna får varva teori med praktik ute hos lokala industriföretag med möjlighet att knyta värdefulla jobbkontakter redan under utbildningen, säger Linus Jonasson på Yrkesutbildningscenter.

Utbildningen Verkstads- och maskinoperatör startar hösten 2019 på Tullängsgymnasiet.

källa: Örebro kommun