Utställning om den tredje generationens finska invandrare

Utställningen Arvet på Stadsbiblioteket berättar om andra och tredje generationens finska invandrares liv i Sverige. Invigning kl. 12.30 den 18 februari där Per-Åke Sörman (C) och Börje Ström (L) invigningstalar. Salla Vartiainen ger bakgrundsinformation om utställningen.

I bild och text berättar utställningen om andra och tredje generationens sverigefinnar – en grupp med över en halv miljon invånare. Dessa personer är födda eller uppvuxna i Sverige, men har finsk bakgrund. Huvudtemat är sverigefinnars möjlighet att föra vidare sitt språk och sin kultur till nästa generation. Utställningen berättar om språket, identiteten och den nya sverigefinska kulturen.

Ordet arvet på finska syftar tillbaka till det som det så länge varit tyst om; förlusten av ett språk och en identitet. Utställningen lyfter även upp motståndet mot och den nya sverigefinskheten tillsammans med samhällspolitiska tongångar och förändrade attityder i samhället.

Arvet är en vandringsutställning som visades för första gången i Västerås år 2011. Därefter har Arvet turnerat runt i Sverige och visats på 32 olika orter och 40 olika platser. Utställningen finns på Stadsbiblioteket 18-24 februari under bibliotekets öppettider.