Kulturskola startar närkulturskola i Vivalla

Örebro kulturskola startar närkulturskola i Vivalla. Detta är ett sätt för kulturskolan att nå ut till flera barn och unga på deras fritid.

Kulturrådet har nu beviljat Örebro kulturskola närmare 1 miljon kronor för att starta närkulturskola i Vivalla. Ett stort förarbete har lagts ner och efter många möten i området kommer kulturskolan starta kulturfritidsverksamhet med bild och teater för årskurs 2 och 3 samt musikundervisning för barn i årskurs 4–6 i samverkan med fritidsklubben och den nystartade digitala fritidsgården Trainstation.

Målet är att barnen i området ska få en meningsfull fritid med hjälp av kulturskolans verksamhet.Tidigare har Örebro kulturskola haft svårt att nå barnen i Vivalla på deras fritid. Detta är ett sätt att bredda kulturskolans deltagande och fortsätta sin strävan att nå alla barn och unga. Örebro kulturskolas verksamheter i Vivalla kommer vara gratis för barnen och pengarna från kulturrådet är för verksamhet under 2019.

Örebroprofiler bland pedagogerna
Bland de pedagoger som ska jobba med barnen i Vivalla finner vi många Örebroprofiler:

  1. Niclas Ekholm (se bild) som är en erkänd skådespelare och musiker med många minnesvärda roller på både Örebro länsteater och Martin Mutter.
  2. Violinisten Linn Elvkull, som sedan många år jobbat som musiker i Svenska Kammarorkestern.
  3. Musikern och låtskrivaren Victor Lundberg, som bland annat skriver musik till många kända svenska TV-program på både SVT och TV4.
  4. Illustratören och konstnären Johanna Sundström som har återförsäljare av sin konst i hela Norden.

Satsningen i Vivalla är möjlig därför att Örebro kulturskola under flera år sökt och fått pengar från Statens kulturråd för att bredda sitt deltagande. Pengarna har hittills gått till en verksamhet som går under namnet Kulturfritids samt lovverksamheter. Verksamheterna har blivit så pass lyckade att de nu permanentats. Detta har gjort att Kulturskolan kunnat söka pengar för att utveckla nya verksamheter för att nå fler barn och unga.

arkivbild på Niclas Ekholm

,