Världspremiär i mars för 100 sånger

Lördag 23 mars sker världspremiären ”100 sånger”. För manus står en av Europas mest tongivande dramatiker, Roland Schimmelpfennig. Pjäsen är speciellt skriven för Örebro länsteater och regisseras av Sara Giese.

En grupp människor samlas. De är helt vanliga människor, som inte har något annat gemensamt än att de klivit på samma tåg. Och på tåget fanns en väska med en bomb i. Nu försöker de berätta om vad som egentligen hände klockan 08.55, precis i det ögonblick som tåget rullade ut från stationen. Men inför det oerhörda tvekar de, och berättar istället om allt det andra. Om de oväntade, livsförändrande mötena. Om drömmar, om kärlek vid första ögonkastet och om låtarna som får oss att nynna i morgontrafiken. Med värme, poesi och skärpa berättar “100 sånger” om livet, om allt som blev och allt som hade kunnat bli.

Roland Schimmelpfennig är bosatt i Tyskland men hans dramatik spelas över hela världen. Inte minst i Sverige där hans pjäser satts upp på Stockholms stadsteater, Östgötateatern, Malmö stadsteater, Dramaten, m.fl.

–”Vi är mycket stolta över att Roland Schimmelpfennig specialskrivit en pjäs till Örebro länsteater – en pjäs som jag dessutom tycker är bland det bästa han skrivit”, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare.

För regi står Sara Giese som är välkänd för sina uppsättningar av nyskriven dramatik och samarbeten med författare så som Jonas Hassen Khemiri, Maria Sveland, Liv Strömquist, Åsa Lindholm och Anders Duus. Hos Örebro länsteater har hon tidigare regisserat ”Ingvar!” och ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten”. Hon regisserade även Maria Svelands ”Befrielsefronten” som spelades på Örebro Teater 2016/2017 och uttogs till Scenkonstbiennalen 2017.

AV Roland Schimmelpfennig ÖVERSÄTTNING Ulf Petter Hallberg REGI Sara Giese KOREOGRAFI Dag Andersson SCENOGRAFI Sara Giese KOSTYM Elin Hallberg LJUDDESIGN Anna Sóley Tryggvadóttir LJUS Ronny Andersson MASK Giovanni Indelicato FÖRLAG Fischer Verlag

MEDVERKANDE Samuel Astor Åström, Frida Beckman, Malin Berg, Hanna Dawit, Roger Storm och Hans Christian Thulin

foto: Mira Åkerman