Forska om blåbär gör patienter friskare

Nu ska en studie genomföras på fler än 900 patienter på flera svenska sjukhus och till den ska man ta fram en koncentrerad dryck av det frystorkade blåbärspulvret, motsvarande 500 gram färska blåbär per dag. 
– Det var ett spännande resultat som kan få stora konsekvenser för behandling av hjärtinfarktpatienter om resultaten kan reproduceras i en större, dubbelblind studie, säger Cecilia Bergh, en av forskarna vid Örebro universitet till tidningen land.se.
– Vi tror att ett intag av stora mängder blåbär kan öka syreupptagningsförmågan, fortsätter hon. 

Vid en pilotstudie på 50 hjärtinfarktspatienter på kardiologen på Universitetssjukhuset i Örebro har hälften av gruppen fått frystorkat blåbärspulver tre gånger om dagen som komplement till den vanliga behandlingen – den andra halvan fick bara vanlig behandling. 
Resultatet? 
Efter åtta veckor hade patienterna som fått blåbärspulver lägre halter av oxiderat LDL-kolesterol i blodet. Dessutom ökade deras prestationsförmåga jämfört med kontrollgruppen i ett standardiserat gångtest. 

– Ingen har tidigare studerat blåbärens effekt på patienter på detta sätt och resultatet är väldigt spännande. Vi hoppas kunna sätta i gång med den stora studien redan innan sommaren, säger Cecilia Bergh. 

källa: Land.se/ foto: Orkla Foods