Lättare tillgång till litteratur från Tigris och Eufrat – “en skattkammare”

Bibliotekets unika specialsamling med litteratur från området mellan floderna Eufrat och Tigris, är nu lättare att ta del av. Genom en flytt från Stadsbiblioteket till Haga bibliotek är samlingen, som kallas Mesopotamiska biblioteket, nu tillgänglig under bibliotekets ordinarie öppettider istället för som tidigare två timmar i veckan.

– Det här är en skattkammare för den som är intresserad av Mesopotamiens kultur, historia, folken, språken och litteraturen. Det känns verkligen bra att vi kan öka öppettiderna så att fler kan ta del av den, säger Lotta Perkiö, enhetschef för stadsdels- och landsbygdsbiblioteken.

Samlingen är resultatet av ett samarbetsprojekt mellan Örebro bibliotek och Mesopotamiska biblioteks- och arkivföreningen och har skapats med hjälp av gåvor och donationer. Här finns litteratur på över 10 olika språk bl.a. assyriska/syrianska, armeniska, arabiska, kurdiska, turkiska, engelska, tyska, franska och svenska. Samlingen består av böcker, tidskrifter, dokument och fotografier och den utökas kontinuerligt med både äldre och modern litteratur från hela världen.

-Inför flytten har vi katalogiserat materialet så att det nu är sökbart i bibliotekets katalog. Förutom att läsa och låna litteraturen på plats i Haga kan man även se vad som finns att läsa och låna via Örebro biblioteks webbplats, tipsar Lotta Perkiö.