1 000 barnläkare och barnsjuksköterskor samlas i Örebro

Det svårt sjuka barnet är tema för Barnveckan i Örebro den 1-4 april. Cirka 1 000 barnläkare och barnsjuksköterskor kommer till Conventum för att delta i kongressen som är den största i sitt slag i Sverige.

Barnveckan är en årlig, nationell kongress för alla som jobbar inom barnsjukvård. Barnkliniken på Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, är i år värd för kongressen och arrangörer är Svenska barnläkarföreningen och Riksföreningen för Barnsjuksköterskor.

Örebro stod värd för Barnveckan redan 2008 och är nu den första stad dit kongressen återvänder.

– Det är jätteroligt. Det här ger oss möjlighet att visa upp vår verksamhet och att visa upp vår fina stad, säger Andreas Ohlin, barnläkare och verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på USÖ.T

Kongressen innehåller runt 200 programpunkter och ett hundratal föreläsare deltar. Föreläsningarna handlar om bland annat barnfetma, hand- och fotmissbildningar, intensivvård och för tidigt födda barn.

Årets tema Det svårt sjuka barnet rymmer många tolkningar och ser olika ut inom olika enheter. Det kan handla om barn som svävar mellan liv och död, barn med långvariga kroniska sjukdomar men också barn som har en svår psykosocial situation.

– De svårt sjuka barnen är jätteviktiga patienter för oss. En gemensam nämnare är att det är barn vi brinner för och barn som utgör kärnan i vår verksamhet, säger Andreas Ohlin.