Se stumfilm på Bio Roxy med levande musik

Bio Roxy ger en filmupplevelse som om det var en kväll för hundra år sedan. På duken visas stumfilmen Körkarlen från 1921 och till filmen blir det levande musik framförd av kända örebromusiker.

Den 6 och 7 april visas filmen Körkarlen från 1921. Filmen är baserad på Selma Lagerlöfs roman. Den korades för några år sedan till den bästa svenska filmen genom tiderna, när tidningen FLM lät recensenter och människor i filmbranschen tycka till.

– Det blir bio som den visades förr helt enkelt, berättar Kjell Andersson, biografföreståndare, som bara har en månad kvar i denna roll innan pensionen.

Till filmen, som är 1 timme och 45 minuter lång, spelar Christer Christensson och Sébastien Dubé egenskriven och improviserad musik. Båda är välkända musiker i Örebro. Bland annat kommer de att spela på ett gammalt piano som Bio Roxy har i sina ägor sedan ett tiotal år tillbaka. Pianot donerades till biografen av släktingar till en man som en gång var just stumfilmsmusikant på Roxy.

– Jag vill höra det gamla pianot spela igen och vill att örebroarna får den här upplevelsen, säger Kjell Andersson.

källa/ foto: Bio Roxy