Gav bort klasskassan till sjuka barn – blev Årets Erikshjältar

När två elever miste sin mamma i cancer bestämde sig klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro att de ville göra något viktigare för sina skolresepengar än att åka till Liseberg. Istället köpte de nya leksaker till lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro. Nu tilldelas eleverna barnrättsorganisationen Erikshjälpens utmärkelse Årets Erikshjälte 2019.

– Vi har fått in flera starka nomineringar som var och en för sig är ett tydligt bevis på att det finns barn som gör hjälteinsatser överallt. Vårt val föll till slut inte på ett barn, utan på 36 stycken: nämligen klass 6A och 6B på Lundbyskolan i Örebro, säger Daniel Grahn, Erikshjälpens generalsekreterare.

I år delar Erikshjälpen för första gången ut utmärkelsen Årets Erikshjälte – ett sätt att uppmärksamma och uppmuntra barns engagemang för andra. Allmänheten har fått nominera kandidater som sedan gåtts igenom av en intern jury.

De båda klasserna på Lundbyskolan hade jobbat och sparat ihop pengar till en gemensam klassresa som skulle gå till Liseberg. Men när två av eleverna miste sin mamma bestämde sig klasserna för att göra något annat för pengarna. Eleverna ringde upp lekterapin på Universitetssjukhuset i Örebro för att fråga vad de behövde och begav sig sedan själva till en butik för att inhandla sällskapsspel, pysselböcker, mjukisdjur och annat som lekterapin önskat. Totalt hade de 20 000 kronor att handla för, 16 000 var summan de samlat in själva och som sedan fyllts på av lärare och någon förälder.

– I sann Erikshjälpen-anda har de här eleverna visat på medmänsklighet, empati och stor vishet. De är ett stort föredöme för både barn och vuxna och är ett lysande exempel på att barn kan, säger Erikshjälpens generalsekreterare Daniel Grahn.

Torsdagen den 11 april fick eleverna beskedet att de utsetts till Årets Erikshjälte 2019. Priset delas ut lördagen den 27 april på Erikshjälpen Second Hand i Örebro.