8E på Lillåns skola vann Teknikåttan

Det var jämnt in i det sista när klass 8E från Lillåns skola tog hem regionfinalen i Teknikåttan som igår avgjordes vid Örebro universitet. På andra plats kom klass 8C från Karl Johans Skola.

– Det är jätteskönt att vi vann. Men det var nervöst, säger Gustav Skagerlund, en av eleverna som representerade klass 8E på Lillåns skola i finalen.

Tillsammans med lagkamraterna Molly Björkman och Elin Nolåkers fick han svara på åtta frågor om teknik, matematik och naturvetenskap. Lagen fick också tävla i vem som, med hjälp av grillpinnar och gummiband, kunde bygga en konstruktion som bär upp tre juicepaket.

Det blev en spännande och jämn final men till slut tog klass 8E från Lillåns skola hem segern i tekniktävlingen med tre poängs marginal. Vinnarna fick ta emot en check på 7 500 kr och nu väntar riksfinalen i Lund den 23 maj.

– Först ska vi fira segern och sedan börjar vi förbereda oss för finalen, säger Anna Cederlöv, lärare i naturvetenskap, matematik och teknik på Lillåns skola.

I år är Örebro universitet med för första gången och anordnar tävlingar för elever i årskurs åtta. I kvaltävlingen deltog 25 av länets skolor och igår tävlade de fyra bästa klasserna om vem som ska representera regionen i finalen i Lund.

– Syftet med tävlingen är att öka elevernas intresse för matematik, teknik och naturvetenskap. Sedan vill vi självklart att de som bestämmer sig för att plugga vidare väljer Örebro universitet, säger Mia Lindström, projektledare för Teknikåttan vid Örebro universitet.