Smygtitt på årets OpenArt

OpenArt är en internationell konstbiennal för samtidskonst med deltagande konstnärer från hela världen. I årets utställning har OpenArt valt att vända blicken lite extra mot de nordiska länderna, Island, Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Med mindre än åtta veckor kvar till invigningen av OpenArt så väljer vi att glänta lite mer på dörren och presentera några fler deltagande konstnärer i 2019 års upplaga.

Deltagande konstnärer:


Egill SaebjörnssonIsländsk multidiciplinär konstnär, född 1973, verksam i Berlin och Reykjavik. Arbetar ofta i installationer som inkluderar måleri, skulptur och ny teknologi, där han bygger en egen värld av figurer och fysiska lagar. Saebjörnsson representerade Island i 2017 års Venedig biennal.

Heji Shin 
är en koreansk konstnär, född 1976, verksam i New York och Berlin. Shins medium är fotografi med vilket hon ofta förflyttar perspektiv och blick inte sällan med provokation som effekt. Hon är bl.a. känd för en omdiskuterad serie porträtt av musikartisten Kanye West. 

Elsa Tomkowiak 
är en fransk konstnär född 1981. Hennes färgstarka installationer är ofta storskaliga och kraftfulla med material som känns igen från industriell produktion. Hennes offentliga utsmyckningar återfinns bl.a. 
i operahuset i Nantes och en swimmingpool i Mönchengladbach, Tyskland.

Jani Ruscica 
är en finsk konstnär född 1978. Ruscica arbetar med en myriad av olika medier och tekniker med vilka han leker med våra invanda tankar och mönster. 

Aurora Sander 
är en norsk konstnärsduo bestående av Bror Sander Berg Stöhrseth, född 1987 och Ellinor Aurora Aasgaard, född 1991. Deras installationer och skulpturer beskriver de själva som fångade mellan form och funktion, konst och design, diskurs och avsmak och innehåller alltid en stor mängd humor

Melik Ohanian 
har armeniskt ursprung och är född och uppvuxen i Frankrike (född 1969). Hans konstnärskap kretsar kring frågor om historiska skeenden och tolkningar av dessa. Ohanian har deltagit i de större världsbiennalernadäribland vunnit The Golden Lion för bästa paviljong på Venedig biennalen för Armenien 2015.

Invigning av OpenArt sker lördag 8 juni kl. 13 på Järntorget. Utställningen äger rum under 12 sommarveckor i Örebro, fr.o.m.lördag 8 juni t.o.m. söndag 1 september.

,