Öbo skapar och levererar energi – “kapa effekttoppar och avlasta elnätet”

“I ÖBOs fastigheter kan vi nu göra det som hittills aldrig gjorts – leverera energitjänster som bidrar till det nationella kraftnätets behov av frekvensreglering. Tillsammans med innovationsbolaget InnoEnergy, har vi som enda fastighetsbolag i Sverige tagit fram lösningar som kan revolutionera energimarknaden. I det helt förnyade kvarteret Karmen finns all den teknik som behövs för att bli en energileverantör”, skriver Öbo i ett pressmeddelande.

“I kvarteret Karmen lagras energi från solceller för att användas senare när det behövs, elbilar finns som både laddar och levererar el (V2G), smarta batterier samverkar mellan byggnader och elbilar, och det är möjligt att bidra till att kapa effekttoppar och avlasta elnätet”.

– Normalt är ett hus en slutanvändare av energi. Men det här kvarteret kan bidra tillbaka till elsystemet, säger Jonas Tannerstad, chef el- och automation på ÖBO.

– I kvarteret Karmen och i sex andra fastigheter har vi visat ett koncept och en prototyp som vi ser är överförbar inte bara här i Örebro, utan på sikt kan det genomföras i hela samhället och så blir staden en del av den totala lösningen, säger Jonas Tannerstad.

,