Regionens kampanj – hur långt kommer du på en kvart på cykel?

Idag startar kampanjen #minkvart, med syftet att få fler örebroare att upptäcka vilka hälso- och tidsvinster det ger att cykla en kvart två gånger om dagen. Dessutom kan den som testar att cykla i minst en kvart, vinna en cykel och cykeldator.

På en kvart kan man cykla ungefär fem kilometer i lugn takt. Drygt tre av fem örebroare i tätorten har inte mer än fem kilometer till jobbet, visar statistik som kommunens trafikplanerare tagit fram:

– Samtidigt är varannan bilresa som görs inom Örebro kortare än fem kilometer, så vi hoppas att många fler upptäcker hur långt man faktiskt hinner på en kvart med cykeln. Det vill vi uppmärksamma genom den här kampanjen, berättar Linnéa Lorinius, trafikplanerare.

Det finns dessutom stora hälsovinster med den där kvarten till jobbet. Till exempel visar forskning att om du rör på dig en halvtimme om dagen, kanske genom att cykla en kvart till jobbet, så minskar risken för allvarliga sjukdomar som Alzheimers och hjärtinfarkt.

– Kampanjen #minkvart handlar om att få fler att välja ett hållbart transportmedel, men framförallt att få fler att upptäcka hur mycket bättre vi örebroare mår när vi cyklar regelbundet. Testa att cykla en kvart du med, så kan du dessutom vara med och tävla om en ny cykel och cykeldator! säger Ingela Berndt, trafikplanerare.

källa: Region Örebro län