Utmaning att fika rättvist

Förra året deltog 8 919 invånare i Örebro län i Fairtrade Challenge 2018. Flest fikadeltagare per invånare fanns i Örebro, Karlskoga och Lekeberg. Om en vecka drar 2019 års stora fikautmaning igång. ”Nu hoppas vi att invånarna i Örebro län ska slå förra årets rekord”, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Under förra årets Fairtrade Challenge fikades det i 247 av Sveriges 290 kommuner för att uppmärksamma odlare och anställdas arbetsvillkor i länder med utbredd fattigdom. Från Kiruna i norr till Trelleborg i söder deltog fikadeltagare i små och större sammanhang.

Fackförbundet Kommunal samlade allra flest fikadeltagare, drygt 65 000, under den gemensamma parollen ”Schysst fika, schyssta villkor”. Munkfors kommun var den kommun som lyckades samla allra flest fikadeltagare med över 50 procent av befolkningen.

I Örebro deltog 8 919 invånare i Örebro län i fikautmaningen medan flest fikadeltagare per invånare fanns i Örebro, Karlskoga och Lekeberg. Örebro hamnade därmed på femtonde plats i länsligan för 2018.

– Nu hoppas vi att invånarna i Örebro län ska slå förra årets rekord och att fler deltar i årets fikautmaning Fairtrade Challenge. Ska vi tillsammans lyckas nå de globala målen i Agenda 2030 behöver vi öppna upp för diskussioner om hur det vi konsumerar produceras, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

,