Örebros företagare ger lägre betyg i år

Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1 200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan man utläsa både positiva och negativa nyheter.

-Svenskt Näringsliv har under många år satt siffror på och rankat företagsklimatet i landets kommuner. Det vi mäter är hur företagare tycker att det är att driva företag i sina respektive kommuner. Vi frågar helt enkelt de som vet bäst och totalt får vi in över 30 000 svar från företagare i hela landet, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.

I Örebroregionen ger enkätsvaren från företagare både negativa och positiva signaler. I vissa kommuner upplever företagarna att det blivit bättre och in andra sämre jämfört med de senaste åren.

-Vi kan se att trender bryts i både positiv och negativ riktning och ofta finns det förklaringar till förändringarna. Ibland beror det på beslut som den kommunala organisationen råder över och ibland beror det på andra saker. Poängen är att vi mäter hur det är att driva företag i en kommun och då spelar många faktorer roll. En del råder den kommunala organisationen över, andra saker styrs av andra men det finns vanligtvis mycket som kommunpolitiker och tjänstepersoner kan göra för att påverka företagsklimatet, säger Karl Hulterström.

I Örebroregionen ser vi mest positiv utveckling i Hallsberg där företagarna som besvarat enkäten är betydligt mer positiva i år jämfört med de senaste åren.

-Företagarna sätter högre betyg på alla faktorer utom två och de ligger kvar på föregående års värde. Hallsberg tillhör tio-i-topp i landet när det gäller positiv förändring vilket förstås är glädjande. Det krävs dock en hel del framöver för att kommunen ska hamna i topp men detta är ett första bra steg i rätt riktning, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.

I Hällefors, senaste årens raket i Svenskt Näringslivs undersökning blir det ett rejält bakslag. På punkt efter punkt sätter företagarna markant lägre betyg i undersökningen. Det är främst kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder till företagande, Service till företagen, Upphandling och Konkurrens från kommunen som företagarna anser blivit sämre.

-Det är tydligt att den positiva utvecklingen vi sett de senaste åren nu stannat upp och rent av fått ett bakslag. Till stor del tror jag att detta är en reaktion på den omläggning av politiken som skett när kommunen nu tar tillbaka verksamhet som tidigare drivits av lokala företagare. Det är säkert många som ser det som ett slag mot företagsamheten i stort även om de inte drabbas direkt, säger Karl Hulterström. 

I storkommunen Örebro är inte heller tongångarna från de knappt 170 företagare som besvarat enkäten speciellt positiva. På punkt efter punkt sätter företagen lägre betyg jämfört med föregående år.

-Med tanke på den NKI-undersökning som kom nyligen och som var väldigt positiv för Örebros del sänder den här undersökningen lite andra signaler. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi till stor del mäter olika saker. Några exempel är att vi väger in attityder till företagande från olika grupper, infrastruktur ur olika perspektiv samt tillgång på kompentens. Det är viktigt att ha med sig när olika undersökningar ställs mot varandra, säger Karl Hulterström.