Öbo har anställt unga entreprenörer – här är deras projekt i sommar

Örebrobostäder anställer unga sommarentreprenörer som får prova på att ta eget ansvar och ges utrymme att genomföra sina lösningar på givna uppdrag.

Örebrobostäder anställer varje sommar ungefär 100 ungdomar som sommarjobbare. Under ett par år har man dessutom gjort en större generell satsning på barn och unga, eftersom 25 procent av Örebrobostäders hyresgäster är under 20 år. Utgångspunkten är att man vill lära känna sina ungdomar och att de ska lära känna sin hyresvärd. Kanske är det just de ungdomarna som i framtiden också har Örebrobostäder som sin arbetsgivare. Sommarentreprenörerna är ytterligare ett steg i den satsningen.

På ÖBOs hemsida fanns under våren förslag på ett antal uppdrag att jobba med under sommaren. Ungdomar erbjöds att i grupp, söka till uppdragen genom att i en ansökan beskriva en genomförandeplan. Grupperna med de bästa förslagen bjöds in till en audition och nu anställs 19 driftiga ungdomar som sommarentreprenörer för att ta sig an uppdragen.

– Ansökningarna har varit otroligt välgjorda. Vi har fått in nytänkande och kreativa förslag och vi känner verkligen att vi har träffat rätt genom att låta ungdomar själva komma med lösningar på uppdragen, berättar Gabriella Barsom, projektledare för sommarentreprenörerna.

– ÖBO ser sommarentreprenörerna som en möjlighet att utveckla vår verksamhet genom att vi knyter till oss ungdomar och skapar dialog med dem. Det är ungdomarna som är vår framtid och vi vill utvecklas tillsammans med dem, säger Therese Sahlgren, HR-specialist på Örebrobostäder.

Det här är de åtta uppdragen grupperna ska jobba med under sommaren. Varje uppdrag beräknas genomföras under ett par veckor.

  • Riktade barnaktiviteter i Norrby, en av Örebros stadsdelar.
  • Måla en mur i Brickebacken tillsammans med barn för att skapa större trygghet.
  • Designa en ny park på Örnsköldsgatan.
  • Skapa ett kulturevenemang för barn och unga i gallerian Hållstugan.
  • Riktade barnaktiviteter på Tybble torg.
  • Ta fram idéer för ett attraktivt och modernt koncept för Husarens gränd.
  • Arrangera klimatworkshops för unga på OpenART kids.
  • Lyfta fram intressanta mötesplatser i de olika stadsdelarna för ökad attraktivitet.

– Vi har bara angett lösa ramar för uppdragen eftersom vi tänkte att ungdomar kan utveckla bättre lösningar än vad vi kan. Så de utför allt från scratch, från planering till genomförande. Det här konceptet tror vi resulterar i ett givande och roligt sommarjobb för ungdomarna och spännande aktiviteter för våra hyresgäster samtidigt som det utvecklar vår verksamhet, fortsätter Gabriella Barsom.

källa: Öbo

,