Komtek ordnar teknikdagar för tjejer

Veckan före midsommar anordnar den kommunala teknik- och entreprenörskapsskolan, Komtek, i samarbete med Tullängsgymnasiet och Teknikcollege, tre teknikdagar (TNT) för tjejer i årskurs 7 och 8. Det är tionde året som teknikdagarna anordnas och dagarna är gratis tack vare statliga lovpengar och sponsring av olika teknikföretag inom Region Örebro län.

Tack vare engagerade teknikföretag är TNT någonting som för tionde året i rad går att genomföra. Nytt för i år är att tjejer från Nora kommun kan söka in till dagarna. Tjejer i Askersund kan för andra året delta. 

Under tre dagar får teknikintresserade tjejer inom Örebro kommun testa 3D-printning, interaktivt skapande, bygga användbara elektronikprylar, kreativ programmering, design och formgivande samt att laborera i ett kemilabb. De kommer själva få välja vilka områden de vill testa, med hjälp av tekniken är möjligheterna gränslösa! 

Att dagarna endast är riktade till tjejer beror på att tjejer är en minoritet på tekniska utbildningar. Det behöver ändras. Niklas Jarl, enhetschef på Komtek Örebro, beskriver behovet av tjejer inom den tekniska branschen:

– Teknik är spännande, kreativt och kan leda till många olika karriärmöjligheter. Trots det finns det många tjejer som inte tar klivet in i teknikbranschen. Det är någonting vi på Komtek vill ändra på.

,