Kampanj mot näthatet – minst 11 000 elever drabbade

Fler än 11 000 av Örebro läns grundskoleelever har varit utsatta för hat och kränkningar på internet det senaste året.
– Vi måste ta kampen mot näthatet på allvar nu, säger Niclas Lagerstam, initiativtagare till Let´s Make Love Great Again.
Nu erbjuder man boken ”Värsta bästa nätet” till alla grundskoleelever utan kostnad.

Näthatet breder ut sig och värst drabbas barn och unga. Bryter man ned siffror från nationella undersökningar kan man konstatera att strax över 11 000 unga tjejer och killar i Örebro län blivit utsatta för det enbart under det senaste året.
70 procent av föräldrarna är idag oroliga för vad deras barn råkar ut för när de surfar på nätet.
Nu vill ideella initiativet Let´s Make Love Great Again ta ytterligare ett initiativ mot näthatet och för ett mer vänligt och inkluderande klimat mellan oss.

Under vårterminen 2019 genomförde Let´s Make Love Great Again, tillsammans med Bonnier Fakta och författaren Maria Dufva, en stor aktivitet där över 100 000 fjärdeklassare i Sverige fick Maria Dufvas bok ”Värsta bästa nätet”.
Varje klass fick även en lärarhandledning för att kunna arbeta aktivt i klassrummet mot de faror, hat och hot som barn utsätts för dagligen på nätet.
Det blev en succé och böckerna tog snabbt slut när så gott som alla fjärdeklassare i Sverige fick boken. Responsen var stor och positiv från klasser i hela landet.

Nu erbjuder Let´s Make Love Great Again boken till alla grundskoleelever vilket innebär att 31 450 elever i Örebro län kan få boken utan kostnad.
– Vi går ut med ett erbjudande till alla landets skolor om att beställa boken med lärarhandledning utan kostnad för böckerna, säger Niclas Lagerstam.

Maria Dufva, som under många år som kriminolog, författare och föreläsare arbetat med de här frågorna, instämmer.
– Jag har fått oerhört positiva reaktioner från elever, skolor och lärare och det är fantastiskt att vi nu kan gå vidare med det här och nå ut till så många med det här angelägna budskapet, säger hon.

Bonnier Fakta, som ger ut boken, har varit en aktiv partner i första delen av projektet och är det även nu.
– Det här är något som berör alla i samhället och kan vi då vara med och bidra till att agera mot näthat och utanförskap så är det en stor glädje för oss att kunna göra det, säger Anna-Lena Hernvall hos Bonnier Fakta.

– Det här är en fråga som berör oss alla och vi är glada över att kunna bidra till att försöka motverka det här jätteproblemet, avslutar Niclas Lagerstam.

foto: Tord Saxin