Pigga och påhittiga Wadköping fick turismpris

Varje år delas Örebroregionens Turismpris ut till aktörer som på ett speciellt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen i länet. I år gick priset till Friluftsmuseet Wadköping som enligt juryn är både “pigg och påhittig”.

För att bli nominerad krävs det att man bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen och att man har kunskaper där man utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

Det är den regionala destinationsgruppen som representeras av länets tolv kommuner, tillsammans med Region Örebro län som utser vinnaren. Priset delades ut på Promotionfrukosten på slottet.

Nomineringen för årets vinnare lyder:

Friluftsmuseet Wadköping, Örebros gåva på 700-årsdagen, har de senaste åren förvandlats från en trevlig, men kanske lite sömnig, 50-åring till en sprudlande vital och populär 50-plussare. Nya gångvägar över kullerstenarna har gjort området tillgängligt för alla.

Tidsenliga klädedräkter och intressanta personporträtt väver tillsammans med platser med ljud av folkliv, hästskjutsar och hundskall ihop dåtid med nutid och väcker nyfikenhet. Idyllen vid Svartån har blivit ett nyfiket besöksmål för hela familjen där en kulinarisk Matmarknad tagit form och på fem år vuxit till en av Sveriges mest delikata. I Wadköping huserar både Cajsa Warg och Markurells. Och du är också inbjuden!

– Hållbarhetsaspekter finns såklart också med och här gäller det att man utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Att Friluftsmuseet Wadköping står som segrare känns helt rätt, de gör ett otroligt bra jobb i Wadköping. Bland annat med att skapa tillgänglighet, säger Malin Wistrand, utvecklingsledare för turism och besöksnäring inom Regional utveckling på Region Örebro län.

, , ,