Priserna på bostadsrätter i länet går upp

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med 4,9 procent och villapriserna visar på en nedgång med 1,3 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– En längre period av stabil prisutveckling och indikationer på att kommande räntehöjningar skjuts framåt i tiden gör att fler spekulanter nu vågar ta steget och byta bostad. Det har ökat efterfrågan under sensommaren. I storstäderna håller vårtrenden i sig – allt fler bostadsrätter säljs till högre pris och redan innan ordinarie visning, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 4,9 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna minskat med 1,3 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 14,0 procent medan villapriserna stigit med 1,5 procent.

– På sikt finns det risker på bostadsmarknaden. Bland annat att bostäder som inte sålts under senaste året på nytt läggs ut till försäljning, en trögrörlig marknad kopplat till hårda kreditvillkor och en vikande konjunktur. Slopad flyttskatt och ändrade amorteringsregler skulle göra det lättare för fler att byta bostad efter behov och därmed bidra till en långsiktigt hållbar bostadsmarknad, säger Marcus Svanberg.

Källa: Svensk Mäklarstatistik/ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

,