De får äta middag med kungen och drottningen

På fredag är det dags för Sverigemiddag på Stockholms Slott. Sveriges landshövdingar tar med sig representanter från respektive län för att äta tillsammans med Kungafamiljen. – Jag tycker gästerna står för vad Örebro län av i dag är. Entreprenörskap, innovation, miljötänkande och kultur i världsklass, säger Maria Larsson.

Sverigemiddag har blivit en tradition som Kungafamiljen startade 2014 som ett tack till de svenska länen som besöktes under Kungaparets eriksgata ”40 år på tronen” samma år. Varje år sedan dess ger landshövdingen förslag på gäster verksamma i länet och som gjort betydande insatser lokalt, regionalt eller nationellt. Här är de som tillsammans med Maria Larsson representerar Örebro län i år:

Marie Lindqvist-Pahlstad, Örebro och Jenny Helldén, Fjugesta

“Marie och Jenny arbetade tillsammans med att sälja och hyra ut växter som inredning till kontor men sade upp sig och ville pröva att skapa en annan efterfrågad kontorsprodukt, nämligen … tystnad. I dag har de i 15 år drivit möbelföretaget Zilenzio i Örebro, som producerar och levererar ljudabsorberande, mobila väggar till svenska och utländska kontor.”

Björn Lagerman, Lindesberg

“Biodlare och innovatör. Har fått flera utmärkelser för sin innovation av BeeScanning som kan vara lösningen på ett stort och globalt problem. Det är en mobil-app som kopplas ihop med en databas. Genom AI-teknik kan dödliga kvalster och andra angrepp på bin identifieras på några sekunder och därmed räddas”.

Gregor Zubicky, Örebro

“Konstnärlig chef för Svenska kammarorkestern i Örebro och har i den rollen utvecklat den musikaliska upplevelsen och därigenom ökat intresset för klassisk musik på den lokala, nationella och internationella arenan. Orkestern har gjort hyllade turnéer världen över, bl.a. i Japan, USA, Storbritannien, Tyskland, Österrike och Frankrike. Gregor Zubicky blev årets Örebroare 2018”.


källa: Länsstyrelsen Örebro län

,