Örebro backar i företagsranking

Det är tyvärr en dyster utveckling av företagsklimatet i Örebroregionen. Det stod klart när årets ranking från Svenskt Näringsliv presenterades. Undantagen är Askersund och Hallsberg som klättrar rejält.

-Det här är ett ganska väntat resultat utifrån de enkätsvar vi släppte i våras. I flera av kommunerna har företagare satt lägre betyg på många av de faktorer vi mäter och det påverkar förstås rankingen, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.

Företagsklimatet i storkommunen Örebro går kraftigt bakåt i årets ranking. Tappet är hela 64 placeringar till en 168 plats i landet. I enkäten satte företagarna lägre betyg på punkt efter punkt rörande företagsklimatet i Örebro kommun.

– Vår undersökning ger en betydligt mer dyster bild än NKI-undersökningarna som görs. Samtidigt måste vi komma ihåg att vi till stor del mäter olika saker. Vi mäter företagsklimatet i stort, NKI-undersökningen mäter hur delar av den kommunala organisationen fungerar. Några exempel är att vi väger in attityder till företagande från olika grupper, infrastruktur ur olika perspektiv samt tillgång på kompentens. Vi fångar helt enkelt upp saker som företagare påverkas av utan att de har kontakt med den kommunala organisationen. Det är viktigt att ha med sig när olika undersökningar diskuteras, säger Karl Hulterström.

källa: Svenskt Näringsliv

,