Forskare på universitetet ut på skolturné – “skapa ett intresse för att läsa vidare”


18 forskare från sju institutioner kommer under vecka 40 att turnera runt på såväl mellanstadieskolor som högstadie- och gymnasieskolor runt om i länet. Satsningen ingår i Örebro universitets 20-årsfirande.

– Vi ser det som en chans att säga tack för allt stöd och allt gott samarbete vi har med våra kommuner i regionen. Nu vill vi ta tillfället i akt att dela med oss av all den kunskap som finns här på universitetet, säger Johan Schnürer, rektor på Örebro universitet.

Skoleleverna kommer att få lyssna på forskning som handlar om allt ifrån artificiell intelligens och psykisk ohälsa hos unga i ett historiskt perspektiv till cellbiologi och politik. Formatet är lättillgängligt och det finns utrymme för dialog och frågor från eleverna. De kommer också att få höra mer om hur det är jobba som forskare.

Johan Schnürer hoppas att forskarturnén ska skapa ett intresse för att läsa vidare – och kanske också för en framtida forskarkarriär.

– Det är spännande för våra forskare att berätta om vad de gör på dagarna för en yngre målgrupp än de är vana vid – och jag tror att de kan få med sig många intressanta tankar från eleverna.

källa: Örebro universitet

,