Björn Sundin nominerad till pris för bostadsbyggnation med låg hyra

Björn Sundin, tidigare kommunalråd (S) i Örebro, är en av åtta Europeiska politiker som konkurrerar om utmärkelsen Innovation in Politics Awards, i kategorin Prosperity.  Björn Sundin nomineras för ”Örebromodellen”: samarbetsprojektet mellan Botrygg och Örebro kommun för att skapa nybyggda lägenheter med överkomlig hyra. De första lägenheterna färdigställs just nu i Södra Ladugårdsängen.

Prisutdelningen sker i Berlin den 4 december 2019. 

– Samarbetet mellan Botrygg och Örebro kommun är en unik modell för att ge fler möjlighet att flytta in i nybyggda lägenheter, som nästan alltid är dyrare än äldre. Om vi vill ha blandade områden och att inte bara de med högst inkomster ska kunna skapa ett hem i en nybyggd lägenhet måste kommuner och andra aktörer visa vägen för det. Det är roligt och hedrande att detta unika projekt uppmärksammas i resten av Europa, säger Björn Sundin, som var kommunalråd (S) med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor i Örebro kommun 2011-2017.

Örebromodellen innebär att kommunen säljer färdigplanerad mark, mot att bostadsföretaget uppfyller tydliga krav. Den aktuella marken i Södra Ladugårdsängen har upplåtits med krav om att Botrygg ska bygga både hyres- och bostadsrätter, och ett juridiskt bindande avtal har slutits mellan bostadsföretaget och Örebro kommun om att en andel av hyresrätterna ska ha lägre hyror. I Södra Ladugårdsängen kommer hyrorna att bli 15-30 procent lägre, en rabatterad trea på 65 kvadratmeter kommer exempelvis att ha en månadshyra på runt 6 700 kronor. Botryggs mål är att en låginkomsttagare med två barn ska kunna efterfråga en ny hyreslägenhet, och vinsterna från bostadsrätterna finansierar detta.

,