Hanna Lekander får regionens kulturpris

Hanna Lekander får Region Örebro läns kulturpris för 2019. Som en del i den fasta ensemblen på Örebro länsteater har Hanna Lekander medverkat i några av teaterns mest hyllade föreställningar. Hon har som skådespelare medverkat i över 40 teaterproduktioner hos länsteatern och dessutom agerat i filmer tillsammans med prisade motskådespelare och regissörer. Utöver skådespeleri har Lekander även skrivit manus och regisserat föreställningar, bland annat för Teater Martin Mutter.
Kulturpriset består av 50 000 kronor samt en gorillastatyett av skulptören Torsten Molander.Hanna Lekander var även konstnärlig ledare och grundare för communityteater filialen 14*, där syftet var att arbeta med professionell teater i relation till brottsbelastade förorter till Örebro med ledorden: vi är likare än vi tror.

Motiveringen:
”Hyllad av recensenter och med många olika uppdrag inom kultur visar 2019 års kulturpristagare på enastående kvalitet och bredd. Hanna Lekander är en kulturaktör med vision att kunna påverka samhället från scenen och som dessutom har en otrolig kvalitet för det hon tar sig an. Region Örebro län vill till denna mångsidiga kulturaktör tilldela 2019 års kulturpris!”

– Det är fantastiskt roligt att kunna tilldela vårt kulturpris till en person med sådant djup, bredd och kvalitet inom kulturen, säger Torbjörn Ahlin (C), regionråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Att hon sedan länge är väl känd av teaterpubliken i länet gör det också extra roligt att på det här sättet få visa uppskattning till en mycket värdig pristagare.