MP vill bygga Naturum – presenterar sin budget i dag

Under onsdagen presenterar Miljöpartiet sin budget för Örebro kommun för 2020. Partiet vill se att bygget av ett Naturum sätts igång vid Naturens hus i Oset/Rynningeviken. Målet är att skapa Sveriges mest besökta naturum som lockar örebroare och besökare ut i länets unika natur.

Miljöpartiet är kritisk till att arbetet med naturum dragits i långbänk hos kommunen och skjutits på framtiden trots konkreta och genomförbara planer. Runt 60 miljoner skulle bygget av ett naturum kosta, men något som kommunen skulle kunna få hjälp att finansiera. Partiet pekar på att såväl regionen som naturvårdsverket visat intresse för att hjälpa till att genomföra bygget.

– Bygger vi ett naturm i Oset så kommer det garanterat bli Sveriges mest besökta naturum och det är helt klart intressant för andra att vara med och skapa, säger Niclas Persson, språkrör för Miljöpartiet i Örebro. Erfarenheten från andra håll är att det lockar besökare från övriga Sverige och andra länder, och fungerar som en dörr ut till spännande utflyktsmål i hela regionen.

Efter att en arktitekttävling hållits finns ett konkret förslag på hur bygget ska se ut, och det finns även planer på en utställning som berättar om Oset och Rynnigevikens historia, från försummelse till Örebros pärla. 

-Naturum i Oset skulle vara unikt eftersom det berättar en historia om hur naturen kommit igen och fått revansch efter människans förstörelse med oljehamn, skjutfält och soptipp på platsen, säger Niclas Persson. Det är ett naturligt steg för att utveckla det som många Örebroare ser som sitt vardagsrum utomhus.

,