Premiär för nyskriven pjäs om psykisk ohälsa

Den kritikerrosade och prisbelönta duon bakom scenkonstkompaniet Lumor, Paula Stenström Öhman & Oskar Thunberg, har skapat en ny föreställning till Örebro länsteater. Det är en vardagsthriller och ett maniskt drömspel som tar sig an ämnen kring svensk psyksjukvård och den växande psykiska ohälsan. Premiär den 7 december på Örebro Teater.

“Jag blev väldigt glad när jag fick frågan från Örebro länsteater. Tidigt kom idén att skriva en hybrid mellan drömspel och dokumentär om psykisk ohälsa utifrån tankar om kontrollförlust och en välfärd i sönderfall. Hur vi ser på det vi kallar svaghet. Som drömmar, skörhet, sorg och fantasi. På ytan har vi det bra, men i takt med den ökande ojämlikheten mår allt fler allt sämre – i alla samhällsklasser. Inte minst unga. En skriande otillräcklighet. Samtidigt drar vi ner på omsorgerna och skyller på individens inre brist, de sjuka bär ’felet’ inom sig. Ingen frågar längre varför. Som vi sett exempel på är den yttersta konsekvensen av en sådan människosyn våld. Det kändes akut” säger dramatiker Paula Stenström Öhman.