Tomtens verkstad visas på slottets fasad – årets tema för Magiska maskinen

Tomtens verkstad ligger i Örebro, närmare bestämt på slottet. Det är huvudtemat när ljusshowen Den magiska maskinen återvänder till Örebro slott i december.

Lördagen den 14 december är det premiär för årets upplaga av Den Magiska Maskinen. Det blir tredje året i rad som det välbesökta ljusskådespelet lyser upp Örebros främsta symbol under årets mörkaste tid. Showen lockade 45 000 åskådare i fjol.

– Första året, 2017, var på många sätt ett testår. Förra året hittade vi helt rätt vad gäller både innehåll och teknik. Det är den framgången vi bygger vidare på i årets show, berättar producenten Richard Kennett.

Den tio minuter långa föreställningen avslöjar den egentliga hemvisten för jultomtens verkstad. För självklart är det så att barnens julklappar tillverkas bakom murarna på den månghundraåriga vasaborgen i Svartån.

Naturligtvis återkommer de två populära mössen som åter är ute på tokiga upptåg. Fjolårets Pac-Man-spel och slottet i form av ett gigantiskt pepparkakshus som spreds i tiotusentals inlägg i sociala medier över hela världen kommer att få uppföljare som säkert kommer att delas minst lika många gånger som sina föregångare.

– Den magiska maskinen produceras av framstående kreatörer. Showen är designad av Green Wall Designs och musiken är skriven av Johan Ekhé, musiker, kompositör och bland annat keyboardist i Hoffmaestro, berättar Richard Kennett.

Efter premiären visas showen varje dag klockan 17 och 19. Nytt för i år är att spelperioden är förlängd till och med nyårsafton. 

– Då bjuder vi på ett nyårsprogram inför tolvslaget, säger Richard Kennett hemlighetsfullt och berättar att mer information kommer att avslöjas senare i december. 

Att showen visas på slottet är självklart, berättar Christer Wilén, VD på arrangerande Örebrokompaniet.

– Förutom att läget är perfekt med gott om åskådarplatser är slottet Örebros mest kända symbol. Den Magiska Maskinen är därför ett led både i vårt varumärkesbyggande av Örebro och i vårt utvecklingsarbete för Örebro slott.

källa/ foto: Örebrokompaniet/ Ulf Lundin

,