Global manifestation från FridaysForFuture – Örebro är en av städerna

Fredag den 29 november genomför FridaysForFuture en global strejk för klimatet. Det blir ännu en gång strejker över hela planeten och antalet manifestationer växer nu snabbt i Sverige. Skolstrejkare och vuxna samlas på minst 135 platser för en rättvis omställning i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Manifestationen genomförs bland annat i Örebro.

– Alla är välkomna, alla behövs, säger Greta Thunberg, initiativtagare till skolstrejkarrörelsen FridaysForFuture.

Den globala klimatstrejken görs fredagen före att FN:s klimattoppmöte COP 25 börjar och kommer att vara en påminnelse till världens ledare att inte svika de yngre generationerna.

– Vissa saker måste man bara göra, sa Jonathan Lejonhjärta en gång. Att forma en global klimatpolitik som klarar Parisavtalets 1,5-gradersmål är just en sådan sak. Hjälp oss nu innan det är försent, säger Andreas Magnusson, organisatör i FridaysForFuture Falun.

I Sverige kommer det att göras strejker och manifestationer i minst 128 kommuner på 135 platser. Se hela listan längre ner.

– Det är sorgligt att vi måste offra vår utbildning för att ekonomiska intressen fortfarande prioriteras framför vår framtid, säger Alde Fermskog, organisatör i FridaysForFuture Växjö.

Den snabbt växande rörelsen FridaysForFuture hämtar sin inspiration från den skolstrejk för klimatet som Greta Thunberg startade den 20 augusti 2018, tre veckor före det svenska riksdagsvalet.

– Vi behöver konkreta handlingar nu. Utsläppskurvan ska ha vänt och peka drastiskt neråt redan nästa år om vi ska ha någon chans att klara 1.5-gradersmålet, säger Isabelle Axelsson, organisatör i FridaysForFuture Stockholm.