Frälsningsarméns grytor på plats – pengarna används till kårens sociala arbete i Örebro

Den senaste veckan har Frälsningsarméns julgryteinsamling dragit igång på runt om i Sverige. De lokala insamlingarna används för att hjälpa utsatta barnfamiljer och andra att fira en riktigt god jul – med matcheckar, varma kläder, julklappar till barnen och med julgemenskap på många orter.

Förra året samlade Frälsningsarméns julgrytor runt om i landet in cirka 4,5 miljoner kronor till det lokala sociala arbetet.

– Julgrytan har blivit en symbol för glädjen och hoppet som julevangeliet förkunnar. Pengarna som ges så generöst används av Frälsningsarmén för att försöka sprida värme, ljus och kärlek till dem som riskerar att möta ännu en mörk jul, säger Clive Adams, ledare för Frälsningsarmén i Sverige och Lettland.

En av alla de kårer (församlingar) som är ute med julgrytan är Örebrokåren, där Mikael Ljungholm är kårledare. Han har under sina drygt 30 år som frälsningsofficer inför varje jul varit ute med den lokala kårens julgryta på olika orter, tillsammans med en eller flera andra hornmusikanter.

– Julgrytearbetet är en väldigt viktig och trevlig del av min uppgift som kårledare. Vi möter många glada människor och får många spännande samtal när vi är ute och spelar och bjuder på kaffe. Det blir en kontaktskapande tradition mitt i julstressen, säger Mikael Ljungholm.

Under lördagen den 30 november var det premiär för Örebro-kårens julgryta. De insamlade pengarna används till kårens sociala arbete i Örebro, hjälp till behövande med matcheckar med mera. Kåren ordnar också två julstugedagar i december då man bjuder in till fika med skinkmacka och pepparkaka samt delar ut kläder till dem som behöver.