Här är de nominerade till årets byggnadspris i Örebro

Nu är nomineringarna till årets Byggnadspris färdiga! Även i år är fyra unika projekt nominerade. Fredag den 20 december klockan 11.00 hålls en prisceremoni där årets vinnare presenteras.

Örebro står för tredje året i rad på prispallen som en av Sveriges främsta arkitekturkommuner. Det märks inte minst genom de många intressanta byggprojekt som genomförts under året. Några av dessa vill vi lyfta fram genom att nominera dem till Örebro kommuns Byggnadspris. Även i år är variationen på projekten stor och både renoveringsprojekt, nya byggnader och ett torg i en av våra mindre tätorter finns bland de nominerande.

De nominerade projekten till Byggnadspriset 2019 är

  • Mekanikern 6, ett sekelskifteshus vid Kungsplan har renoverats till sin forna glans och fått två nya grannar. Bondegatan 7/Kungsgatan 32–34. Beställare: ÖBO. Arkitekt: Sweco
  • Sanatoriet från 1900-talets början har varsamt omvandlats till ett unikt bostadshus. Sanatorieskogen 7. Beställare: KBB Fastigheter. Arkitekt: Arkitektur och Byggnadsvård (ursprunglig arkitekt Magnus Dahlander)
  • Fallskärmen 5, träarkitektur med fokus på social gemenskap och hållbarhet. Termikgatan 49. Beställare: BJC Fastigheter. Arkitekt: White
  • Glanshammars torg, en ny samlingspunkt för aktiviteter och möten. Offentlig plats. Beställare: Örebro kommun. Arkitekt: Stadsbyggnad

Om byggnadspriset
Örebro kommuns byggnadspris delades ut för första gången 2001 i sin nuvarande form. Redan 1981 instiftade kommunen ett ombyggnadspris. Under arkitektåret 2001 fick priset den bredare målgrupp det har idag, och kom att även omfatta nya byggnader och platser. Kommunen vill bredda diskussionen om arkitekturen och samhällsbyggandet genom att lyfta fram goda exempel. Syftet är att stimulera byggandet av en estetiskt, socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar stad. Priset består av en bronsplatta utformad av konstnären Rune Nordström.

källa/ foto: Örebro kommun

,