Saliboy får pris till Hjalmar Bergmans minne

Årets pristagare till Hjalmar Bergmans minne är sjuttonårige Örebroartisten Saliboy, eller Sali Haljilji. Han är uppvuxen i Brickebacken och bor sedan några år tillbaka i Vivalla. Det var i början av 2018 Saliboy började satsa på musiken på allvar. Det var i en studio i Brickebacken som Saliboy spelade in sitt debutalbum, ”Där allting lyser”, som redan första dagen nådde 196 000 streams. Saliboy har sedan dess belönats med tre guldskivor, hans musik har passerat 20 miljoner streams och han har över 200 000 lyssnare på Spotify.

– ”Jag har haft många talangfulla elever men få som varit beredda att jobba så hårt för sin dröm som Sali. Han har verkligen satsat allt på att uppnå sina mål. Men det utan att glömma bort sin familj och vänner som alltid varit viktiga för honom”, säger Jonas Lundström, verksamhetsutvecklare på ABF Örebro som driver studion i Brickebacken.

Saliboy överraskades av Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson under Sveriges Radio Örebros direktsändning på torsdagseftermiddagen. Priset består av en hedersutmärkelse i form av ett diplom och 5 000 kronor i stipendium som delas ut till en eller flera personer som står i början av sin konstnärliga bana. Syftet är att främja personens utveckling inom kulturområdet.

Motiveringen lyder:
Saliboy är en ny stigande stjärna på Sveriges RnB/Hiphop-himmel. Det som gör honom så speciell är att hans budskap kommer direkt från hjärtat. Hans texter berör och ger en framtidstro. Han har visat att det går att nå framgångar genom att vara sann och äkta och utan att ge efter för andras åsikter. Saliboy vill få ungdomar att älska sig själva och lämna det destruktiva liv med droger och våld som tyvärr är vardag för många ungdomar idag.

Han sätter ord på de mörka tankar som många ungdomar har, men ger dem samtidigt hopp om en bättre och ljusare framtid. Alla kan skina som en stjärna!

Priset har tidigare gått till:
Josef Wijk (Musik) 2018
Edita Dervisevic (Dans) 2017
Shervin Kiani (Dans) 2016